Als een man zich met carnaval kleedt als vrouw is dat nog geen travestie. bij travestie gaat het (wat mannen betreft) om een fundamentele behoefte tenminste af en toe bepaalde vrouwenkleding te dragen. Maar zeker niet alle mannen die zich vanuit een fundamentele behoefte regelmatig of altijd als vrouw willen manifesteren zijn travestiet. Transgenderisten en transseksuelen willen dat bijvoorbeeld ook.

De reden hiervoor is bij travestieten echter anders dan bij transgenderisten en transseksuelen, omdat zij zich toch op de eerste plaats man voelen (mannelijke genderidentiteit). Een behoefte tot lichamelijke geslachtsaanpassing ontbreekt. Mannelijke travestieten dragen meestal mannenkleding en hebben daar doorgaans ook geen of weinig problemen mee.

Vrouwen trekken vrouwenkleding aan omdat het hun identiteit bevestigt, omdat het bij hun past. Bij mannelijke travestieten speelt dat natuurlijk niet. Zij trekken bij voorkeur vrouwenkleding aan die ze seksueel aantrekkelijk vinden, die hun genderidentiteit niet bevestigt, maar juist duidelijk overschrijdt. Dat maakt het dragen van vrouwenkleding voor hen spannend en ook vaak seksueel opwindend. Dat laatste hoeft zeker niet te betekenen dat men dan zichzelf ook ter hand neemt. Het kan ook zijn dat men gewoon plezier beleeft aan wat men erotisch uitstraalt en het spannend vind wat men van zichzelf kan maken.

Verreweg de meeste mannelijke travestieten voelen zich seksueel aangetrokken tot vrouwen.

Veel voorkomende problemen bij travestieten zijn:

  • Gebrek aan zelfaanvaarding
  • Het verborgen willen houden van travestie voor de sociale omgeving
  • Relatieproblemen als gevolg van travestie.

Indien men alleen thuis vrouwenkleding wenst te dragen is uit de kast komen niet altijd nodig. Wel is noodzakelijk dat men de vaste partner zo snel mogelijk op de hoogte brengt. De kinderen inlichten is meestal ook onvermijdelijk.

Uit het onderzoek Seksuele gezondheid in Nederland 2006[1] (De Graaf & Vanwesenbeeck, 2006) bleek dat 2,8% van de Nederlandse mannen zich wel eens in travestie kleedt omdat het hen opwindt. Een kwart daarvan doet dit (heel) vaak. Van de Nederlandse vrouwen kleedt 0,1% zich wel eens in travestie vanwege de seksuele opwinding.

Lees verder: Transseksuelen

Ga rechtstreeks naar pagina
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 of download de PDF [Download niet gevonden].