Wanneer je partner transgender is, is dat voor veel vrouwen (óf mannen, want er zijn uiteraard ook vrouwelijke transgenders) moeilijk. Soms loopt het uit op een breuk in de relatie, in andere gevallen juist weer niet.
Zeker als de transgender het niet kan opbrengen het in een (vroeg)tijdig stadium van de relatie te vertellen, kan dit tot een breuk leiden. Slechts een gering aantal vrouwen kan moeiteloos accepteren dat hun man (min of meer, soms of regelmatig of altijd) vrouw is of zou willen zijn. De meeste vrouwen zijn heteroseksueel en willen gewoon een echte man in hun bed en in hun leven. Hun grootste angst is vaak dat hij “verder gaat“, en dan komt de vraag “ben ik dan lesbisch?” Wat begint met een verkleedpartijtje tijdens carnaval of een “roze maandag” tijdens de lokale kermis (“Wat hebben we gelachen“. “Hij zag er echt goed uit.” “Mannen wilden afspraakjes met hem maken.“) kan het begin zijn van tot dan toe verborgen gehouden genderdysforie.Uiteraard maakt het nogal verschil of je partner van een crossdresser bent, die zich dus af en toe als vrouw (ver)kleedt, of van een transseksueel die een complete geslachtsverandering als onvermijdelijk ondergaat.
Ook ouders, kinderen, broers, zusters en andere familieleden kunnen in meer of mindere mate moeite hebben met de genderdysforie van een familielid. Dit gaat net zo op voor iedereen en alles rondom de transgender die voor zijn (of haar) gevoelens uitkomt.
In zijn algemeenheid geldt: zoek informatie, stel je op de hoogte, praat erover en maak van je hart geen moordkuil. Geef mogelijkheden én grenzen aan. Bevraag elkaar, diep het uit en wees eerlijk. Dat kan veel, hoewel zeker niet alle, problemen oplossen.
Wat je beter niet kunt doen: elkaar verketteren en jezelf ‘ingraven’. Met praten en luisteren worden ook moeilijke problemen eerder en beter opgelost dan door verbittering. Zoek hulp: bij huisarts, psycholoog, relatietherapeut of seksuoloog, en/of bij een praat- of lotgenotengroep.Er zijn enkele, maar nog veel te weinig, gespreks- en lotgenoten(praat)groepen op dit gebied.
Zie ook Travestie en transgenderisme in heterorelaties
Enkele boeken vol informatie over transgenders, partners en familie:
Marjan Brandenburg, “I am your Man”, 2010, Uitg. Aspekt, over de transitie van vrouw naar man; vol begrip, veel voorlichting
Wendy Iven, “Ons meisje is strijd met haar jongenslijf”, 2009, Boekscout.nl; Belgische moeder schrijft bevlogen over haar als jongen geboren kind met genderdysforie die zich uit vanaf het moment dat het kind kan praten.
Helen Boyd, “My Husband Betty”, 2003; www.sealpress.com; diepgravend onderzoek in de VS van de schrijfster naar aanleiding van de cross dress behoefte van haar man. Er is (nog) geen Nederlandse vertaling.