Laten we hier voor mannen nader op ingaan. Je kunt je afvragen wat het gevoel ‘vrouw te zijn’ precies voor iemand betekent. Als je een mannenlichaam hebt kun je je toch geen vrouw voelen?

Het antwoord daarop is eigenlijk zowel ja als nee. Aan de ene kant belemmert het mannenlichaam de mogelijkheid zich vrouw te voelen en vrouw te zijn. Dat is de reden waarom transseksuelen een geslachtsaanpassing willen en zo’n hekel hebben aan hun geslachtskenmerken. Als je een mannelijk uiterlijk hebt, zul je door de omgeving bovendien als man benaderd worden. Ook dit maakt het moeilijker om jezelf vrouw te voelen. Dat betekent dat het onmogelijk is dat iemand met een mannenlichaam zich in alle opzichten vrouw voelt zoals een vrouw dat voelt.

Maar het betekent niet, dat het gevoel een vrouw te zijn een waan is of op schizofrenie duidt. Bij transseksuelen en transgenderisten is dit gevoel reëel en het resultaat van een vaak langdurig zoekproces naar de eigen genderidentiteit.

Aanwijzingen die tot dit gevoel leiden kunnen allerlei jeugdervaringen zijn, zoals als kind niet passen binnen het jongenspatroon, een voorkeur voor meisjesspeelgoed en –kleding, een meisjesachtige motoriek, een voorkeur voor meisjes als speelkameraadje, jaloers zijn op meisjes, enz. Op jonge leeftijd kan dan al het gevoel ontstaan dat men bij de ‘verkeerde’ sekse is ingedeeld.

Het kan zijn dat het gevoel (eigenlijk ook) een vrouw te zijn pas op latere leeftijd duidelijk wordt omdat je dan pas tot de conclusie komt dat je vooral aansluiting vindt bij de belevingswereld van vrouwen, niet als man functioneert en/of je niet thuis voelt in de mannenrol. Dat gevoel kan pas later ontstaan door het soms tegen beter weten in wegdrukken van de vrouwelijke kant in jezelf. Een belangrijke rol speelt ook dat je als man vaak weinig ruimte hebt om met de vrouwenrol te experimenteren, waardoor het zoekproces naar je eigen genderidentiteit wordt vertraagd.

Lees verder: Travestie en transgenderisme in heterorelaties

Ga rechtstreeks naar pagina
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 of download de PDF Feiten over transgender mensen (3717 downloads) .