De groep transgender mensen is heel divers, omdat er verschillende redenen zijn om voor een cross gender presentatie te kiezen. Deze motieven kunnen ook nog zeer in sterkte verschillen.

Daarnaast zijn onder transgender personen grote verschillen in de mate waarin ze (on)tevreden zijn over hun eigen geslachtskenmerken, de mate waarin ze het gevoel hebben man of vrouw te zijn (de sterkte van de mannelijke of vrouwelijke genderidentiteit) en de mate waarin ze man of vrouw willen zijn.

Als we kijken naar de enorme genderdiversiteit doet eigenlijk elke indeling in groepen van transgenders de werkelijkheid geweld aan. Toch is het overzichtelijker om niet iedereen op één hoop te gooien. Daarom maken we toch een indeling.

Een gangbaar onderscheid is dat tussen travestieten, transgenderisten en transseksuelen.

Als we uitgaan van mensen die als man zijn geboren, zijn de belangrijkste verschillen tussen deze groepen de genderidentiteit en de mate waarin ze onvrede voelen met hun eigen geslachtskenmerken:

  • Bij travestieten is de genderidentiteit in overeenstemming met de sekse. Zij hebben geen onvrede over hun geslachtskenmerken.
  • Bij transseksuelen is de genderidentiteit overwegend tegengesteld aan het geslacht. Transseksuelen hebben daarnaast een aversie tegen hun geslachtskenmerken.
  • Transgenderisten hebben een ambivalente genderidentiteit. Het kan zijn dat zij zich man én vrouw voelen of man noch vrouw. Ook is mogelijk dat zij zich (afhankelijk van de situatie) soms man en soms vrouw voelen. Transgenderisten hebben meestal onvrede met tenminste een deel van hun geslachtskenmerken.

We gaan deze groepen nu nader beschouwen.

Lees verder: Travestieten

Ga rechtstreeks naar pagina
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 of download de PDF [Download niet gevonden].