Regering maakt excuses

in strijd met de Yogyakarta-beginselen…
Gisteren hoorden we in een zoom-call met een groot aantal betrokkenen van de ministers Sander Dekker en Ingrid van Engelshoven dat de Staat ingaat op de claim van het Transgendercollectief. De claim ging over de transgenderwet, die van 1985 tot 2014 sterilisatie eiste als voorwaarde voor een aanpassing van de geboorte-akte .
Het collectief had de Staat aansprakelijk gesteld voor de materiële en immateriële schade die is geleden als gevolg van het in- en uitvoeren van de betreffende wet. De Staat wordt verzocht de onrechtmatigheid van zijn handelen en het daardoor veroorzaakte leed publiekelijk te erkennen en daarvoor excuses te maken en te voorzien in billijke compensatie, waarbij een compensatieregeling voor de hand ligt, aldus het collectief.
https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/brieven_regering/detail?id=2020Z23194&did=2020D48977
Het kabinet is van mening dat erkenning én excuses op zijn plaats zijn en wil ook met een financiële compensatie komen.
Natuurlijk is dit een goed begin, en het is opmerkelijk: de Staat gaat niet zo snel over tot het erkennen van fouten en het geven van compensatie. Maar het is de vraag, of dit voldoende is: er wordt nu een vergoeding van 5000 Euro aangeboden, terwijl in Zweden in een vergelijkbare zaak 22000 Euro is aangeboden. Ook is het nog niet duidelijk voor wie deze regeling nu wel of niet zal gaan gelden. We wachten met spanning af, wat de vervolgstappen van het Transgendercollectief zullen zijn!
Mijn analyse is als volgt. De geboorteakte betreft ‘geslacht’, wat naar mijn weten gelijk is aan ‘sekse’ en dus niet aan ‘gender’. Aldus de correspondent: “sekse zit tussen je benen en gender tussen je oren”. In die zin, als ik mij vanaf nu als vrouw identificeer, verander ik toch mijn gender? Als ik vervolgens een medische geslachtsverandering onderga, verander ik mijn geslacht? Is het voor transgender mensen (die nog niet geopereerd zijn) dan niet technisch logischer om een gendervakje op de ID-kaart/ het paspoort naar willens te kunnen invullen. Ook vraag ik mij af of de geboorteakte technisch gezien überhaupt kan worden aangepast zonder dat logische contradicties optreden. Als ik nu mijn naam verander, ben ik alsnog als Simon geboren, toch? Uitleg welkom! Voor nu ben ik niet overtuigd van deze kamerbeslissing, maar laat mij graag informeren.
Onze wetten zijn gemaakt in een tijd dat er heel anders tegen gender en geslacht werd aangekeken dan tegenwoordig. Het registreren van je geslacht leek misschien tweehonderd jaar geleden een vanzelfsprekende en eenvoudige zaak, maar intussen weten we beter. En ook de noodzaak van het registreren is helemaal weggevallen.
In Nederland zijn tientallen jaren lang mensen gedwongen geweest om ingrijpende medische behandelingen te ondergaan, alleen maar om voor de wet erkend te worden als het geslacht dat bij ze paste. Dat was in strijd met de rechten van de mens en daar wordt nu excuus voor aangeboden.
Mooi interview in NRC over deze kwestie:
https://www.nrc.nl/nieuws/2020/12/03/toen-de-staat-excuses-maakte-voelde-ik-eindelijk-erkenning-a4022486
Hoi ons dochter wil in het leven gaan als man maar wordt tegen gehouden omdat ze 1kind heeft met haar verkrachter maar hij heeft een valse geboorteakte l
Gemaakt om zo het kind de achternaam draagt maar wij gebruiken zijn achternaam nergens ik zou willen dat ons dochter verder kan in het leven als transgender man zonder het kind in de problemen mee te geven omdat hij een valse akte gemaakt heeft zonder dat wij het kunnen bewijzen ik hoop dat er een oplossing voor komt dat ze haar droom kan laten doorgaan als transgender en de wet wordt aangepast zonder dat de ex op de hoogte wordt gemaakt en dat de achternaam van hem van de geboorteakte kan en verder kan met haar leven dank u wel een bezorgde mama
Hoi Elly,
de echte geboorteakte kun je opvragen bij de gemeente.
Een wet aanpassen zonder dat iemand op de hoogte is, kan niet.
Misschien is het een goed idee om eens te gaan praten bij een Wetswinkel bij jou in de buurt.
Groetjes,
Evelien