Heppie de Peppie

Op Eerste Kerstdag was er weinig te zien op TV. Pas om 23:00 uur begon er een programa dat het bekijken waard was: Heppie de Peppie van Roué Verveer. Hij gaf in zijn show een recept om je lekker in je vel te voelen: als er iets op je pad komt, kijk dan eerst even of het de moeite waard is om je er druk over te maken.
- Kan ik er iets aan doen?
- Gaat het mij iets aan?
- Heb ik hier verstand van?
- Komt het dicht bij mij?
Als je één van die vragen met “nee” kunt beantwoorden, streep het onderwerp dan weg en maak er geen stennis over.
Tegenwoordig krijg je de hele tijd informatie binnen via je telefoontje. En als je dan overal iets van moet vinden en overal op moet reageren… Ja, dan raak je dus opgefokt! Relax mensen!
Een man in een jurk
Roué kwam met heel leuke voorbeelden. Zo was er het geval van een man die bij een talkshow zit en vertelt: “Vanaf morgen draag ik een jurk, en ben ik een vrouw!” Wat is dan voor de kijker de juiste reactie? Meteen je laptop halen en iedereen op Facebook laten weten hoe opgefokt je daarover bent? Je kunt toch ook gewoon denken: “Leuk voor hem, niks voor mij”, en verdergaan met je leven? Als iemand daarmee happy is en jij hebt er geen last van, laat het dan toch gewoon gebeuren. Dat kost je veel minder energie.
Date met een transvrouw
Maar het ging nog verder. Hij beschreef een belevenis van een man die een prachtige vrouw ontmoette en nog diezelfde avond fantastische seks met haar had. Die man ging meteen selfies met haar maken en het met zijn vrienden delen op Facebook, geweldig, wat een feest, geen vuiltje aan de lucht! Totdat hij een week later hoort: “Die vrouw waar jij mee gevreeën hebt, dat is vroeger een man geweest.” Pats! Boem! Opeens kijkt hij heel anders tegen het incident aan.
Roué vroeg het nog aan een man uit het publiek: “Zou je nog naar die vrouw teruggaan?” — “Waarschijnlijk niet!”, was de reactie. Maar waarom niet? Als het een mooie, lieve vrouw is, en je kunt geweldig met haar vrijen, wat maakt het dan uit wie of wat ze vroeger was? Roué zou het wel weten: hij zou met die vrouw gaan trouwen!
Voorlichting
Niet alles wat Roué vertelde, klopte precies met hoe wij ingewijden tegen de zaken aankijken, maar daar moeten we niet moeilijk over doen. Hij staat daar niet om voorlichting te geven, dat doen wij wel. Hij staat daar om de mensen te vermaken. En als hij dat doet op een manier die niemand kwetst, dan mag dat gerust over transgenders gaan. Hij bracht gewoon een positieve boodschap.
Dating met transpersonen
Roué sneed met dit verhaal natuurlijk wel een gevoelig onderwerp aan: er is nog steeds een enorme angst bij veel heteromannen om een relatie te beginnen met een transvrouw. Een groep studenten van de afdeling Toegepaste Psychologie van de Hogeschool Leiden is bezig met een onderzoek op dat gebied. Wil je aan dat onderzoek meewerken, kijk dan even naar hun oproep in ons Forum.
Mooi, Evelien, dat je Roué Verveer laat overlopen in de oproep van de Hogeschool Leiden. Tegelijk gaf Roué ons ook een inkijkje in maatschappelijke ontwikkelingen. Het publiek van Verveer zit, grofweg, tussen 30+ en 55 jaar, geboren op en na 1965, vlak voor tot ver na Dolle Mina (1969/70). 1965, toen huishoudschoolleerlingen hun lange broek nog ´verplicht´ verwisselde voor een rok en hun moeders buitenshuis nog een hoofddoekje droegen. Hoezeer Verveer ook probeert om ons positiever en relaxter tegen het leven aan te laten kijken, de realiteit leert anders, gezien de reactie van die man op de eerste rij. We kunnen zeker meer Roué Verveer gebruiken, maar transgenders in het algemeen en travestieten/crossdressers in het bijzonder hebben desondanks nog een lange weg te gaan.