Hebben transgenders een marketingprobleem?
In juni 2019 publiceerde Het Communicatiemagazine van Nederland een interview met Brand Berghouwer, voorzitter van Transgender Netwerk Nederland (TNN). Met aan het eind een duidelijk, maar op zichzelf vaag probleem. Of, zoals Brand zelf zegt: Hoe krijg je een mistig begrip als ‘je zelf kunnen zijn’ over het voetlicht. Conclusie: “Transgenders hebben een marketingprobleem”.
Een goed verhaal, maar er gebeurde vervolgens weinig mee. Een pijnlijke constatering? Ach, de transgender-community weet wel beter. Natuurlijk, er naar gevraagd, zijn de meeste mensen positief over hen die zichzelf willen zijn. Zolang ze maar niet overdrijven.
Eén genoeg
Een anekdote. TNN reikt aan ondernemers de Transzoen uit voor goed ondernemerschap naar transgenders toe, op de werkvloer. Eén werkgever wilde daarmee echter niet in de media. Zijn reden: we zorgen goed voor onze transgender, maar eentje is wel genoeg.
Verstoorde verbindingen
Je zelf willen zijn is prima, maar daar laten we het bij (want normaal…). Daarin schuilt de misvatting over wat velen normaal of abnormaal vinden. Want wat die velen vinden is de norm. Daarom hoop ik nog steeds op die mediagenieke wetenschapper die ons vertelt dat dit domweg niet klopt. Maar helaas. Blijkbaar is een verhaal over mensen die weinig tot geen empathie hebben interessanter. Om bijvoorbeeld te weten dat zij iets missen, waardoor ze zich niet kunnen inleven in de ander. Wat je er daarna mee moet en doet is vers twee.
Allen onder de regenboog
Waarom niet eerst iets verteld over wat niemand mist. Namelijk dat ieder zijn brein sowieso veelkleurig is. Wij zijn toch immers ons brein? Is dat omdat die veelkleurigheid wat onwennig aanvoelt? In ieder geval is het leuk en leerzaam en volkomen onschuldig. Je zou toch denken dat juist dit meest basale eerst wordt uitgelegd. Dat ligt mijns inziens toch meer voor de hand. En ook dat het mensenbrein vele expressies herbergt. Waaraan je al helemaal geen label normaal of abnormaal kunt hangen. Een uitleg misschien wel juist voor hen die dat onderscheid wel menen te moeten kunnen maken. Ook zij zijn hun regenboog-brein, ook al denken ze nu nog van niet.
Hoop
Misschien is dit wel dé uitdaging voor Brand Berghouwer en TNN, om die mist voorgoed weg te blazen. Om er dan achter te komen dat er helemaal geen marketingprobleem is. Er is eerder een gebrek aan steun en adequate uitleg. Juist vanwege allerlei vage redenen, die blijkbaar nog in ons onderbewuste huizen. Namelijk de angst om in te gaan tegen de mening van de straat. Misschien is dat ook de reden dat wetenschappers en media dit uit de weg gaan. Ik hoop echter vurig dat ik dat allemaal volkomen mis heb.
Rieneke
Iemand zei mij ooit: “blijf gewoon jezelf: door jezelf te zijn, op je werk, op Facebook, thuis bij je familie zul je je omgeving aanpassen”. Of dit waar is – of niet, is voor mij heel moeilijk in te schatten. Toch zit er misschien een kern van waarheid in.
Een collega vertelde me laatst: “voor jij in ons team zat, was er een heel duidelijk verschil tussen de mannen en de vrouwen in ons team. De mannen waren heel macho, maakten standaard-mannen grappen over vrouwen. Sinds jij in ons team zit, zijn al die grappen weg en mogen wij als vrouw gewoon ons werk doen”.
Ik heb me niet anders gedragen dan dat ik me eerder gedroeg. Heb niemand waar-dan-ook op aangesproken. En toch voelde het als compliment. Actie voeren door jezelf te zijn, is dat niet mooi? 😉
Frederique, ooit volgde ik een mind fullness programma bij Avatar, binnen deze beweging is ‘gewaarwording’ een gevleugeld begrip, wat mij persoonlijk enorm heeft geholpen. Maar waar het nu echt om gaat: wat mooi dat jouw collega’s deze gedragswijziging bij hun mannelijke colleg’s gewaar zijn geworden. Nu de rest van de maatschappij nog en misschien is dat gewoon een kwestie van tijd (en nog wat meer hulp in de media).