Reacties

Was Jezus een meisje? — 6 reacties

  1. Ik kom op internet meer aanwijzingen tegen dat Jezus vrouwelijk danwel onzijdig was dan dat het definitief een man zou zijn geweest.

    • Naar vaststelling van de geaardheid van de figuur Jezus zul je tevergeefs zoeken. Uit vrijwel alle historische bronnen blijkt dat het Bijbelse verhaal eerder een samenstelling (contruct) is van vele verhalen over predikers, die zich messias noemden. Dat het woordgebruik mannelijk is (bv. Vader, Zoon en heilige Geest) komt door de partriarchale uitgangspunt van de Bijbel. Want vrouwen zijn alleen dienend en ondergeschikt. Daarbij, de omstandigheden in het Eurazië van vele eeuwen voor en eeuwen na het (gekozen) jaar 0, waren ronduit chaothisch en vijandig.
      Het verhaal over Jezus staat echter voor compassie en mededogen met de medemens, ongeacht wie of wat. Dat wordt nu verengd tot oppervlakkig gekift over geaardheid en de rest wordt vergeten.

      • Messias is de Griekse vorm van het Hebreeuwse woord: Masjiach en het Aramese: Mesiecha, beide woorden zijn met een vrouwelijke uitgang. Het woord betekend : Gezalfde. De heilige geest is ook vrouwelijk.

  2. Dank Ronald, Rita en Steffie voor jullie reactie. Zelfs in de evangeliën is Jezus een vaag figuur en blijken veel profetieën contructies achteraf. Wat wij nu kennen werd rond 400 n.c. bedacht en later – te mooi om waar te zijn – geschilderd door o.a. Botticelli en Caravaggio. Historicus Fik Meijer beschreef in Jezus & de vijfde evangelist de wereld van de levant van 600 v.c. tot 100 n.c..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>