Reacties

Genderinclusieve toiletten — 3 reacties

 1. 1) Ik ben regelmatig (5-10 keer) uit een damestoilet gezet omdat de toilet meneer/toilet mevrouw mij als te mannelijk zag. Dat ging soms onder dreiging met geweld. Hoewel de laatste keer zo’n 10 jaar geleden is, merk ik dat het voor mij nog steeds niet vanzelfsprekend is om naar een damestoilet te gaan.
  2) Ik ben daar voor: ik denk dat iedereen naar hetzelfde zoekt: “zeiken zonder gezeik”. Op een rustige manier, waarop je niet bang moet zijn voor gekke situaties. Het is voor mannen ook niet fijn om naar een toilet te gaan waar een stelletje voetbal hooligans met veel kabaal binnenkomt. Dat is voor mannen net zo bedreigend als voor vrouwen. Het is zowel op mannen als vrouwen toiletten niet fijn om op een niet-schoon toilet te zitten. Het is dus zaak om de oorzaak aan te pakken, de oplossing van verschillen in mannen en vrouwen toiletten is een schijnoplossing.
  3) Dat vind ik heel goed. Ik vind het symbool bij dit bericht best goed, maar het symbool van het COC (dat langzaam van man naar vrouw verandert en terug als je er vanuit verschillende hoeken naar kijkt) net iets beter ;-).
  4) Zie (3). Of een symbool van een toiletpot en een ander symbool voor een urinoir (die beide prima achter een deurtje kunnen).
  5) Ik denk dat je het langzaam moet invoeren. Bijvoorbeeld eerst alleen op de even verdiepingen gendervrije toiletten en op de oneven verdiepingen gegenderde toiletten. Op die manier kunnen mensen wennen aan het idee. Doordat ze uiteindelijk toch niet een verdieping omhoog/omlaag gaan als ze naar het toilet moeten, zullen ze merken dat alle angsten die ze hadden/hebben niet gegrond zijn. En als ze daar aan gewend zijn kun je verder uitrollen (1 op de 4 etages gegenderde toiletten, daarna afschaffen).
  6) Gendervrij toilet of genderinclusief toilet.

 2. Bedenk dat het instellen van genderneutrale toiletten vaak een oplossing is voor een praktisch probleem en niet altijd wordt ingegeven door de wens om transgenders te gerieven.

  Bestaande gebouwen moeten vaak worden aangepast aan een nieuwe bestemming, en soms is er dan geen ruimte voor gescheiden toiletblokken of zijn er in (een deel van) het gebouw te weinig mensen aanwezig om gescheiden toiletten te rechtvaardigen. Genderneutrale toiletten kunnen dan een welkome oplossing zijn.

  Beurzen en tentoonstellingen trekken afhankelijk van het thema vaak een overwegend mannelijk of vrouwelijk publiek, waardoor er in de ene categorie toiletten een tekort en in de andere een overschot ontstaat.
  Genderneutrale toiletten kunnen dan helpen om de aanwezige toiletten beter te gebruiken.

  Ik zou er daarom voor willen pleiten om voor genderneutrale toiletten geen nieuw pictogram te ontwerpen, maar om de bestaande pictogrammen voor dames- en herentoiletten naast elkaar op een bordje af te beelden, gescheiden door een dun lijntje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *