Genderinclusieve toiletten
Mijksenaar is een ontwerpbureau voor wayfinding. Dit betekent dat ze mensen helpen de weg te vinden in gebouwen en gebieden (o.a. op Schiphol en NS-stations, maar ook in musea, kantoren en winkelcentra).
Op steeds meer plekken doet het genderinclusief toilet zijn intrede. Om te zorgen dat mensen dit toilet kunnen vinden is er een pictogram nodig. De perfecte oplossing is volgens Mijksenaar nog niet gevonden. Eentje die je vaak ziet is de halfman/halfvrouw, maar dat klopt natuurlijk eigenlijk niet (en het lijkt of het iemand is met een wegwaaiende jurk).
Mijksenaar wil dus met een betere ontwerpoplossing komen! En hiervoor hebben ze input nodig van de doelgroep. Ze hebben enkele vragen, die ze aan zoveel mogelijk transgender/non-binaire personen willen stellen. Help je mee?
- Wat voor invloed heeft de traditionele toiletindeling, waarbij er vaak alleen dames- en herentoiletten zijn, op jou gehad?
- Wat vind je ervan dat er steeds meer genderinclusieve toiletten komen?
- Wat vind je van de pogingen die al zijn gedaan om een genderinclusief toiletpictogram te ontwerpen? Ken je bijvoorbeeld goede, of juist slechte, voorbeelden?
- Hoe moet het genderinclusieve toiletpictogram er volgens jou uitzien?
- Denk je dat het een probleem is als er helemaal geen dames- en herentoiletten meer zouden zijn? Kun je uitleggen waarom?
- Een veelgehoorde term is bijvoorbeeld ‘genderneutraal’ toilet. Wat is volgens jou de juiste benaming voor een dergelijk toilet?
Je kunt je reacties hier achterlaten in een commentaar, of ze mailen naar penningmeester@vereniging-genderdiversiteit.nl
Gewoon alleen “toilet” lekker duidelijk en past voor iedereen
Een pot en een pisoir afbeelding lijkt me voldoende. Dan heb je ook keuze
1) Ik ben regelmatig (5-10 keer) uit een damestoilet gezet omdat de toilet meneer/toilet mevrouw mij als te mannelijk zag. Dat ging soms onder dreiging met geweld. Hoewel de laatste keer zo’n 10 jaar geleden is, merk ik dat het voor mij nog steeds niet vanzelfsprekend is om naar een damestoilet te gaan.
2) Ik ben daar voor: ik denk dat iedereen naar hetzelfde zoekt: “zeiken zonder gezeik”. Op een rustige manier, waarop je niet bang moet zijn voor gekke situaties. Het is voor mannen ook niet fijn om naar een toilet te gaan waar een stelletje voetbal hooligans met veel kabaal binnenkomt. Dat is voor mannen net zo bedreigend als voor vrouwen. Het is zowel op mannen als vrouwen toiletten niet fijn om op een niet-schoon toilet te zitten. Het is dus zaak om de oorzaak aan te pakken, de oplossing van verschillen in mannen en vrouwen toiletten is een schijnoplossing.
3) Dat vind ik heel goed. Ik vind het symbool bij dit bericht best goed, maar het symbool van het COC (dat langzaam van man naar vrouw verandert en terug als je er vanuit verschillende hoeken naar kijkt) net iets beter ;-).
4) Zie (3). Of een symbool van een toiletpot en een ander symbool voor een urinoir (die beide prima achter een deurtje kunnen).
5) Ik denk dat je het langzaam moet invoeren. Bijvoorbeeld eerst alleen op de even verdiepingen gendervrije toiletten en op de oneven verdiepingen gegenderde toiletten. Op die manier kunnen mensen wennen aan het idee. Doordat ze uiteindelijk toch niet een verdieping omhoog/omlaag gaan als ze naar het toilet moeten, zullen ze merken dat alle angsten die ze hadden/hebben niet gegrond zijn. En als ze daar aan gewend zijn kun je verder uitrollen (1 op de 4 etages gegenderde toiletten, daarna afschaffen).
6) Gendervrij toilet of genderinclusief toilet.
Bedenk dat het instellen van genderneutrale toiletten vaak een oplossing is voor een praktisch probleem en niet altijd wordt ingegeven door de wens om transgenders te gerieven.
Bestaande gebouwen moeten vaak worden aangepast aan een nieuwe bestemming, en soms is er dan geen ruimte voor gescheiden toiletblokken of zijn er in (een deel van) het gebouw te weinig mensen aanwezig om gescheiden toiletten te rechtvaardigen. Genderneutrale toiletten kunnen dan een welkome oplossing zijn.
Beurzen en tentoonstellingen trekken afhankelijk van het thema vaak een overwegend mannelijk of vrouwelijk publiek, waardoor er in de ene categorie toiletten een tekort en in de andere een overschot ontstaat.
Genderneutrale toiletten kunnen dan helpen om de aanwezige toiletten beter te gebruiken.
Ik zou er daarom voor willen pleiten om voor genderneutrale toiletten geen nieuw pictogram te ontwerpen, maar om de bestaande pictogrammen voor dames- en herentoiletten naast elkaar op een bordje af te beelden, gescheiden door een dun lijntje.
Noem het een wc. Laat de termen gender, sexe, geslacht, ras, kleur weg.
Maak een pictogram van een toiletpot (in landen waar het gat in de grond gangbaar is (wij noemden dat vroeger een frans toilet o.e.a. reden) maak je een aparte pictogram).
Klaar…
(Zeg maar zoals je thuis zou doen.)
Ik ben een vrouw van 78 maar ik vind doe allemaal gewoon we zijn een ras allemaal gewoon mens, wat je geaardheid ook is. WC voor mannen of vrouwen, mensen wees toch eens lief voor elkaar dan hadden we een betere wereld.
waarom zou je een pictogram nodig hebben om aan te geven dat alle genders welkom zijn, als het eigenlijk helemaal niet nodig is om überhaupt dat onderscheid te maken?
duid toiletten aan als toilet (zorg voor prullenbakjes zodat ook mensen die niet menstrueren, gewend zijn aan dat sommige mensen die prullenbak wel nodig hebben).
thuis staat er toch ook niet een gendersymbool op je wc of badkamer?
1 ik vind het vervelend te moeten kiezen en durf vaak niet naar het ‘mannentoilet’ terwijl het daar bijna altijd rustiger is.
2 heel fijn, ik ervaar dan minder stress; ik hoef niet te kiezen en ik word niet geconfronteerd met binaire verwachtingen
3 ik heb nog heel weinig goede gezien. Ik snap niet waarom er personen/geslachten op moeten staan. Laat staan die met aliens. Ik ben geen alien, ik moet gewoon plassen. Wat is er mis met een pictogram van een wc?
4 WC en/of een plaatje van een wcpot. Desnoods een drol. Maar hou op met die gekunstelde aan elkaar geplakte binaire varianten.
5 Voor mij zou het heel fijn zijn, maar ik hoor ook veel vrouwen die het heel eng en gevaarlijk en vies zouden vinden. Ik snap dat niet helemaal, maar zij snappen mij ook niet…
6 Uhh ’toilet’? Het idee is dat het niet om gender gaat, waarom zou je dat dan nog benoemen? Toilet is toch gewoon genoeg?!
Ik vind het op zich een prima idee, maar ik ga ook net zo lief naar een damestoilet. In mijn geval nooit een probleem, wordt gewoon geaccepteerd.