Reacties

Nederland kiest het non-binaire voornaamwoord — 2 reacties

 1. Volgens de biologie zijn er 2 geslachten. Je geslacht wordt bepaald door de primaire geslachtskenmerken (daarom heten ze geslachtsdelen, omdat ze je geslacht bepalen). HIermee planten dieren (en mensen zijn gewoon dieren) zich voort.
  Mannelijke dieren leveren hiervoor het zaad en vrouwelijke de eicellen.

  Heb je een penis dan BEN je een man. Heb je een vagina dan BEN je een vrouw.
  In de praktijk zijn de geslachtsdelen natuurlijk niet zichtbaar dus wordt er vaak uitgegaan van secondaire geslachtskenmerken (baardgroei, borsten enz.).

  Tweeslachtigheid komt bij gewervelde dieren in principe niet voor.
  Er bestaat wel een biologische afwijking hermafrodie, wat een combinatie is van de 2 geslachten. Maar dit is dus een afwijking, een foutje van de natuur. De uitzondering die de regel bevestigd. Vaak wel wat meer het ene geslacht dan het andere.

  Als mensen graag het andere geslacht willen zijn, of denken dat ze dat eigenlijk zijn dan is er sprake van een geslachtsidentiteitsstoornis. Als dat zo erg is dat dit niet met psychische hulp op te lossen is dan kan het nuttig voor ze zijn om hun geslacht via operatie te veranderen.
  Helemaal het andere geslacht worden ze dan niet (want ze kunnen ze zich niet als zodanig voorplanten) maar het komt er vaak wel in de buurt.

  Maar denken dat je helemaal geen geslacht bent terwijl je wel iets tussen je benen hebt dan ben je gewoon niet goed bij je hoofd en aan het liegen.

  Zoiets als non-binair geslacht bestaat niet.
  Geslacht zit niet in je hoofd maar tussen je benen. Dat is namelijk objectief meetbaar.
  Hoe iemand zich daar bij voelt of identificeerd is niet relevant en ook niet objectief meetbaar. Er zijn ook mensen die denken dat ze Napoleon of een vliegtuig zijn. Dat is hetzelfde, beweren dat je iemand of iets bent wat je duidelijk niet bent.

  De enige redenen waarin iemand zichzelf genderneutraal of niet man/vrouw kan noemen is als er geen geslachtsdelen aanwezig zijn. Ze zijn dan onzijdig.
  Een eunuch is bijvoorbeeld onzijdig/geslachtloos. Maar je zou het ook kunnen zeggen van transseksuelen omdat ze nooit helemaal het andere geslacht worden zich niet als dat geslacht dat ze willen zijn voort kunnen planten.

  ‘Het’ is dan de beste aanspreekvorm. Niet mannelijk, niet vrouwelijk maar onzijdig/geslachtloos.

 2. Bedankt voor je uitgebreide reactie Sniper.

  Je inzichten over de biologie zijn wat verouderd, maar ook jij geeft toe dat er mensen zijn die kenmerken van BEIDE geslachten hebben. Om precies te zijn: dat is het geval bij ongeveer 1% van de kinderen die geboren worden.

  Je argument dat iemand alleen maar man of vrouw zou zijn als hij/zij zich kan voortplanten houdt ook geen steek: er zijn mensen die onvruchtbaar zijn, maar desalniettemin 100% man of 100% vrouw.

  Lees eens een goed boek, bijvoorbeeld “Man of Vrouw, min of meer” van TIm de Jong ( https://www.bol.com/nl/f/man-of-vrouw-min-of-meer/34235273/ ). Dat is 18 jaar geleden geschreven, maar de inhoud is nog steeds zó relevant, dat er dit jaar een nieuwe oplage van gedrukt is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *